Alborella : nomi locali: àola, àgola, àvola, pessàtaL'alborella è un piccolo ciprinide dal corpo salanciato. Il dorso è verde bluastro, i fianchi sono argentei e il ventre bianco. Le squame sono piccole e con riflessi madreperlacei. Popola in branchi le acque del lago, nutrendosi di plancton, piccoli invertebrati, vegetali, ecc. Questa specie, unitamente all'agone, per lunghi secoli ha rappresentato il pane quotidiano per le genti del lago di Garda. Le sue carni, saporite prima e durante la frega, diventano però amare nell'estate per l'assunzione di parti vegetali. Utilizzata fresca o salata o disseccata al sole costituisce un piatto che non può essere trascurato da chi ama la buona cucina.
Alborella : local names: àola, àgola, àvola, pessàta The alborella it is a small ciprinide from the salanciato body. The back is green bluastro, the flanks are silver and ventre the white man. The squame they are small and with madreperlacei glares. Popola in branches the invertebrate waters of the lago, nourishing itself of plancton, small, vegetables, etc This species, united to the athletic contest, for long centuries has represented the daily bread for people of the lago of Garda. Its meats, saporite before and during the frega, become but to love in the summer for the assumption of parts vegetables. Used fresh or salata or disseccata in sunlight it constitutes a plate that cannot be neglected from who loves the good kitchen.
Alborella : local names: àola, àgola, àvola, pessàta The alborella it is a small ciprinide from the salanciato body. The back is green bluastro, the flanks are silver and ventre the white man. The squame they are small and with madreperlacei glares. Popola in branches the invertebrate waters of the lago, nourishing itself of plancton, small, vegetables, etc This species, united to the athletic contest, for long centuries has represented the daily bread for people of the lago of Garda. Its meats, saporite before and during the frega, become but to love in the summer for the assumption of parts vegetables. Used fresh or salata or disseccata in sunlight it constitutes a plate that cannot be neglected from who loves the good kitchen.
Nessun commento:
Posta un commento